5.05.2014

chickpea burgers with mediterranean couscous and tzatziki

It's lunch time! Today we're going to make chickpea burgers with mediterranean couscoud and a tzatziki sauce. For two persons you'll need apprx.

- 200g chickpeas (or more, it's your burgers)
- corn starch (about 1/2 tablespoon)
- half a leek (I don't really like leek, so I used a small one, but if you like leek, a big one is okay too)
- almond milk (or any other milk) (1/2 a dl)
- parsley (a lot of it)
- a nice virgin olive oil (preferably from Palestine, we need to support the Palestinians as much as we can you know)
- Salt and pepper

To make the burgers; rinse the chickpeas and let them dry. Rinse and finely chop the leek. Blend the chickpeas, the leek, cornstarch, milk, spices and parsley to a nice mixture. Form burgers and cook them in a rich amount of virgin olive oil until they're golden brown. EAT. 
Det är lunchdags! Idag ska vi göra kikärtsbiffar med medelhavscouscous och en tzatziki. För två personer behöver du ungefär:

- 200g kikärtor (eller mer, du bestämmer)
- majsstärkelse (ungefär 1/2 matsked)
- en halv purjolök
- mandelmjölk (eller annan mjölk) (1/2 dl)
- persilja (typ en halv kruka, resten kan du garnera med)
- en bra och god olivolja (helst från Palestina, vi behöver visa palestinierna vårt stöd)
- Salt och peppar

Såhär gör du burgarna; Skölj kikärtorna och låt dem torka. Skölj och finhacka purjolöken. Mixa kikärtorna, purjolöken, mjölken, persiljan, kryddorna och majsstärkelsen till en tjock smet. Forma burgare och stek i generöst med olivolja tills de har fått en fin färg.
Ät och dö godhetsdöden. 




You don't need much for the mediterranean couscous. Just cook wholewheat couscous after the directions at the package and mix with chopped up cherry tomatoes and some red onion. Done.  Det enda du behöver till couscousen är fullkornscouscous, körsbärstomater och rödlök. Koka, hacka, mixa. Avsluta med lite salt och peppar. 

Tzatziki is a simple yet perfect sauce to go with anything mediterranean. Mix soy yoghurt, garlic (how much depends on your taste, whatever floats your boat) and grated cucumber. Finish off with some sea salt and white pepper.

Lunch is ready!
Tzatziki är världens enklaste (och godaste). Blanda sojayoghurt, vitlök (mycket eller lite, välj själv) och riven gurka. Avsluta med lite halvssalt och vitpeppar.

Maten är klar!

9 kommentarer:

  1. Hur kommer det sig att du börjat med så mycket mjölkfria varor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag äter inte helt mjölkfritt, äter glass och cream cheese osv, men tycker med tanke på hur mejeriindustrin ser ut idag att det är bra att försöka undvika mejeriprodukter när det går. Är inte vegan men försöker tänka mycket på var min mat kommer ifrån. Hoppas något klarnade.

      Radera
  2. åh, det låter ju så gott! bra tanke förövrigt med att du försöker undvika mejeriprodukter så gott det går.

    SvaraRadera
  3. Åh en sådan fantastisk blogg!

    SvaraRadera
  4. Hello! I love your food instagram and I wonder how you edit your curves? I don't want to do exact the same effect, but I want to do it with a personal twist. I would be glad if you could tell! Hugs

    SvaraRadera
    Svar
    1. hi! obviouly I tend to edit differently for each picture, but usually I use magic hour and edit the curves there. I tone down the light shades and the dark shades by making a "s". It's quite hard to explain but I hope you got some part of it at least haha

      Radera
  5. Jag ska laga detta imorgon! Väldigt fina bilder till receptet <3

    SvaraRadera